V času, ko se svet vse bolj usmerja k trajnosti, tudi ljudje vse bolj iščemo načine za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa. Preusmeritev na bolj ekološki način transporta, varčevanje z vodo in ločevanje odpadkov so le začetek, še več pa bomo storili z izboljšanjem energetske učinkovitosti naših domov. Naj gre za energetsko obnovo hiše, namestitev sončne elektrarne ali naložbo v električno polnilnico; te okolju prijazne odločitve ne koristijo le planetu, ampak tudi zmanjšajo naše stroške na dolgi rok. Da bi se lažje odločili za takšne naložbe, pa je zdaj tu zeleni stanovanjski kredit - kredit za zelene nakupe, prenove in gradnje.

Zeleni kredit je vrsta bančnega kredita, zasnovanega posebej za financiranje okolju prijaznih projektov, denimo za zmanjšanja ogljičnega odtisa vašega doma in izboljšanja njegove energetske učinkovitosti. Za razliko od klasičnih kreditov so zeleni pogosto ponujeni pod ugodnejšimi pogoji, kot so nižje obrestne mere in bolj prilagodljive odplačilne dobe, namenjeni pa so predvsem za nakup nizkoenergijskih stanovanj z ustrezno energijsko izkaznico ali pasivnih hiš (z večjo debelino izolacije, prezračevanjem …), namestitev sončne elektrarne ali drugih obnovljivih virov energije, postavitev toplotne črpalke, ki zagotavlja učinkovito ogrevanje in hlajenje ob zmanjšani porabi energije, energetsko prenovo doma (npr. zamenjavo oken) ali za postavitev polnilne postaje za električna vozila (spodbujanje uporabe okolju prijaznega prevoza) oziroma hranilnika elektrike za samooskrbo.

Zakaj je zeleni kredit dobra odločitev?

Razlogi, ki govorijo v prid zelenim kreditom, so številni, predvsem pa lahko pričakujete naslednje prednosti:

  • Nižji računi za energijo in dolgoročni prihranki. Ena največjih prednosti vlaganja v okolju prijazne nadgradnje doma je znižanje stroškov položnic. Pasivna hiša je na primer zasnovana tako, da porabi do 90 % manj energije kot klasično zgrajeni domovi. Sončne elektrarne lahko drastično zmanjšajo račune za elektriko, saj lastnikom omogočijo, da sami proizvajajo elektriko. Toplotne črpalke pa so še ena naložba, ki zagotavlja učinkovito ogrevanje in hlajenje z le delom stroškov energije v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi metodami.
  • Manjši vpliv na okolje. Odločitev za zelene kredite je tudi okolijska, saj energetsko učinkoviti domovi prispevajo k občutnemu zmanjšanju emisij ogljika. Z nadgradnjo doma s trajnostnimi tehnologijami, kot so sončni kolektorji in toplotne črpalke, aktivno prispevate k boju proti podnebnim spremembam.
  • Večje udobje in zdravstvene koristi. Energetsko učinkoviti domovi niso le boljši za okolje – boljši so tudi za vas. Pasivne hiše z vrhunsko izolacijo ponujajo boljše notranje okolje in zmanjšujejo onesnaženje s hrupom. Toplotne črpalke zagotavljajo doslednejše ogrevanje in hlajenje ter zagotavljajo udobno temperaturo skozi vse leto. Poleg tega imajo okolju prijazni domovi pogosto tudi boljšo kakovost zraka v zaprtih prostorih, kar zanesljivo prispeva k boljšemu zdravju in počutju prebivalcev.
  • Večja vrednost nepremičnine. Energetsko varčni domovi so ne nazadnje tudi finančno vredni več kot običajni domovi. Če nameravate v prihodnosti prodati svoj dom, bi lahko bil zeleni kredit strateška naložba za povečanje njegove vrednosti pri nadaljnji prodaji.

Zeleni kredit izberite modro

Seveda se zdaj sprašujete, kam po zeleni kredit? Odgovor je preprost! Ker v NLB spodbujajo trajnostno delovanje, strankam, ki se odločajo za nakup ali gradnjo nizkoenergijske ali pasivne hiše ali načrtujejo celovito energetsko prenovo doma, ponujajo NLB Zeleni stanovanjski kredit po posebnih pogojih.

Prednosti NLB Zelenega stanovanjskega kredita so:

  • 3% fiksna obrestna mera (pri odplačilu do 20 let in zavarovanju s hipoteko).
  • Brez stroškov odobritve in vodenja kredita.
  • Brezplačna cenitev in energetska izkaznica.

Z najemom Zelenega stanovanjskega kredita lahko prihranite, saj je namenski kredit lahko ugodnejši od drugih kreditov. Tako boste ustvarili prihranek zaradi ugodnejše obrestne mere kredita in po končani investiciji tudi pri mesečnih računih za energijo. Obenem pa boste zmanjšali svoj vpliv na okolje.

Več o NLB Zelenem stanovanjskem kreditu z izjemno obrestno mero izveste TUKAJ. Naj bo NLB vaša prva izbira med bankami!

Sponzorirana vsebina