Letne kuhinje so postale pomemben element arhitekture in oblikovanja domov pri podjetju Lumar. Skrbno urejen in dobro načrtovan zunanji prostor prispeva h kakovosti in ugodju bivanja. Kombinacija praktičnosti in estetike, še posebej pa možnost druženja in uživanja ob pripravi hrane na prostem, ponuja privlačno in funkcionalno rešitev za vse, ki želijo v celoti izkoristiti zunanji prostor.

Priljubljenost letnih kuhinj izhaja iz številnih prednosti, ki jih ponujajo. Z letnimi kuhinjami lahko notranji bivalni prostor razširimo na zunanjost ter gostimo prijatelje in družino, se veselimo skupnega kuhanja in uživanja ob hrani na prostem ter ustvarjamo nove spomine.

Razvoj letnih kuhinj

Trend letnih kuhinj se je začel že pred desetletji s preprostimi premičnimi žari na oglje ali pa zidanimi kamini ali kurišči na prostem. Sodobne letne kuhinje pa so bistveno napredovale in zdaj vključujejo različne kuhinjske elemente, kot so žar, pomivalno korito, hladilnik, shramba za hrano in delovni prostor. Postale so del hiše, temu primerno pa se spreminja tudi njihova podoba, ki je integrirana v arhitekturo in oblikovana z enako pozornostjo kot interier.

Prednosti letne kuhinje

  • 1. Druženje na prostem: funkcionalno in estetsko urejena letna kuhinja ni namenjena le pripravi hrane, ampak je tudi prostor za druženje družine in prijateljev. Otroci se lahko igrajo, ustvarjajo ali delajo domačo nalogo, medtem ko se odrasli sproščajo in družijo, ne nazadnje pa lahko na vrt za uro ali dve prestavijo tudi domačo pisarno.
  • 2. Hitrejša priprava hrane: v letni kuhinji je priprava hrane hitrejša, saj običajno manj kompliciramo. Meso in zelenjavo preprosto spečemo na žaru, pripravimo solato z vrta in kosilo je gotovo.
  • 3. Manj pospravljanja: plinski ali električni žari so preprosti za čiščenje in vzdrževanje, prav tako materiali, iz katerih so izdelani elementi letnih kuhinj (beton, kamen ipd.).
  • 4. Brez neprijetnih vonjav v hiši: letna kuhinja je idealna za pripravo jedi z močnimi vonjavami, kot so ribe in morski sadeži, saj se vonjave ne širijo v notranjost bivalnih prostorov.
  • 5. Uporaba skozi vse leto: letna kuhinja postane bolj praktična z vsako sezono uporabe, saj se nanjo navadimo in postopoma dopolnjujemo nabor pripomočkov. Ker je priprava hrane na prostem hitra, preprosta in predvsem zelo sproščujoča, bomo letno kuhinjo z veseljem uporabljali tudi med tednom. Primerna oprema omogoča uporabo tudi v hladnejših dneh.

Načrtovanje letne kuhinje

Pomembno je, da letno kuhinjo načrtujemo enako skrbno kot notranje prostore. Pred začetkom del je treba razmisliti, kaj si v letni kuhinji želimo in kaj bomo dejansko uporabljali. Možnosti je veliko: od popolne kuhinje s kuhališčem in pomivalnim koritom do preprostega žara ali premičnega žara, ki ga po sezoni pospravimo.

Letna kuhinja običajno vključuje manj elementov kot kuhinja v hiši. Če želimo kuhati na prostem z elektriko in tekočo vodo, je treba urediti vodovodno in električno napeljavo, jašek za praznjenje napeljave pred zimo in odtok v kanalizacijo ali čistilno napravo. Kako bogato bo opremljena letna kuhinja, je odvisno predvsem od naših navad in pogostosti uporabe.

Uporaba skozi vse leto

Letna kuhinja ni namenjena samo poletju, ampak jo lahko uporabljamo tudi v drugih letnih časih. Načrtovanje je treba prilagoditi glede na podnebje – dodajanje grelnikov ali zaščite pred vetrom in dežjem bo omogočilo uporabo tudi v hladnejših mesecih. Ustrezna osvetlitev je prav tako pomembna za večerno kuhanje in druženje.

Zaščita pred vremenskimi vplivi

Zaščita pred soncem in dežjem je ključnega pomena. Del kuhinje, ki vključuje kuhališče, pomivalno korito, delovno površino in shranjevalne omarice, naj bo nadkrit. Izbira nadkritja (nadstrešek, pergola ipd.) naj bo usklajena z arhitekturo hiše oziroma paviljona, če je vključena v kontekst vrta.

»Pri razvoju najnovejših tipskih hiš, kot so VivusAtractivo in  Varius, smo razmišljali o enoviti nadgradnji hiše z zunanjo teraso. Z odprto in sodobno zasnovo dnevno-bivalnih prostorov ter možnostjo nadgradnje z zunanjimi terasami brišejo mejo med notranjostjo in zunanjostjo, s tem pa hišam dajejo novo funkcionalnost v več letnih časih. Na zunanjih terasah je načrtovan tudi prostor za letno kuhinjo, tako da vedno delujejo skladno s podobo hiše,« povejo v Lumarjevem arhitekturnem biroju.

Letne kuhinje niso več luksuz, dostopen le najpremožnejšim. S premišljenim načrtovanjem in iznajdljivostjo si jo lahko privošči skoraj vsako gospodinjstvo. Posvetovanje z arhitektom ali strokovnjakom za oblikovanje prostora lahko pripomore k doseganju največjega udobja v okviru razpoložljivih finančnih sredstev. Pri podjetju Lumar so kupcem vedno na voljo za nasvet in pomoč pri umestitvi letnih kuhinj ob hiši. Najbolje je, da jih z željo po ureditvi letne kuhinje seznanite že pri zasnovi doma, saj lahko tako skupaj z njimi načrtujete optimalne vodovodne in električne napeljave zunaj hiše.

Več: Lumar

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina