V neoklasicistični milanski vili iz 18. stoletja, ki je bila nekdaj v lasti italijanskih grofov Brivio, sta nova lastnika ustvarila čudovit dom. Več kot 250 m2 površine se razprostira na štirih ravneh skupaj s podstrešjem, prenovljen ambient pa zaznamuje različnost materialov – tapete, lesene obloge in dizajnersko pohištvo tkejo domačo intimo, začinjeno s prefinjenostjo.

Lastnika sta dve leti trajajočo prenovo zaupala studiu MMA Projects, ki je imel nalogo, da ohrani staro arhitekturo, hkrati pa ustvari sodobne bivalne prostore z uporabo vsakega razpoložljivega centimetra, tudi tistega pod streho. Mansardno etažo so na primer oživili tako, da so za meter znižali celoten strop prvega nadstropja. Vanjo so umestili kuhinjo, ki je bila prvotno v pritličju, v slednjem pa so tako dobili dodaten prostor za kopalnico za goste.

Dnevno-bivalni del zaznamujejo lesene obloge, ki prostor povezujejo s kuhinjo v mansardi. Po tleh je položen mikrotoping, desno od sedežne garniture pa se bohoti lestenec Verpan. V lesen opaž sta diskretno skrita dvigalo in kopalnica za goste, mavčne štukature pa poudarijo gracioznost in širino prostora.

Kopalnico za goste krasijo angleške tapete Divinesavage, ki učinkujejo zelo gledališko. Cilindrični umivalnik in talni mozaik, izdelan iz črnega marmorja Marquinia, prikazujeta geometrijsko zasnovo s tremi različnimi zaključki – sijajni, mat in črtasti. Ogledalo od tal do stropa razširi prostorsko zaznavo in doda iluzijo globine.

Eterično in zavito stopnišče vodi do mansardnega prostora s kuhinjo, ki je zasnovana tako, da je hkrati funkcionalna in elegantna. Izdelana je po meri iz lesa cedre, tonirane s črnim oljem, ki ohranja njen naravni vonj. Za kuhinjski otok so uporabili brušeno medenino, ki dodaja taktilnost, medtem ko so za ovalno mizo izbrali marmor Calacatta ter pudrasto modre stole Platner proizvajalca Knoll.

Glavna spalnica in kopalnica sta v prvem nadstropju, zaznamuje pa ju siva in bela barvna paleta. Oba prostora učinkujeta zelo sveže, detajli iz medenine, žakard, senčila in drugi dodatki pa jima dajejo karakter. Edinstvena garderobna omara v spalnici je zaprta z zaveso v barvi žajblja, za kopalnico pa so poleg popolne beline sten izbrali še cementno oblogo, ki obdaja stene prhe. Kopalna kad Agape iz masivnega belega kamna je umetelno osvetljena; sproščeno vzdušje, dopolnjeno s svečami in zbirateljskimi stekleničkami parfumov, pa dopolnjuje še lestenec Liberty z nastavljivo osvetlitvijo.

Po belem stopnišču, ki ob vzpenjanju spremeni bravo v temno sivo, dosežemo še podstrešje, kjer ima svoje prostore 23-letni sin lastnikov. Tukaj sta glavna kosa opreme 3-metrska bela miza in postelja, ki s svojim vzglavjem prostor vizualno deli na dva dela. Pri tem je zgornji del zaradi velikih strešnih oken izdatno oblit s svetlobo.

  • Arhitektura: MMA Projects
  • Projekt name: Hiša MD
  • Lokacija: Milano
  • Velikost: 280 m2
  • Fotografije: Vito Corvasce