Grad Prem, strateško postavljen med dolinama Pivke in Reke, ima bogato zgodovino, ki se odraža tudi v njegovem razgibanem arhitekturnem razvoju. Danes je grad vzorno prenovljen in preobražen v muzej z raznolikimi, večnamenskimi prostori. Mi smo bili povabljeni v nekdanjo kuhinjo, ki jo je arhitektka Helena Kalčič vzorno prenovila pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Grad Prem, zgrajen v 13. stoletju kot obrambna utrdba, je imel pomembno vlogo pri zaščiti prometnih poti. Prvotna zasnova je vključevala skromno dvonadstropno bivalno stavbo in obrambno obzidje; grad pa je z manjšimi dozidavami in prezidavami vse do 16. stoletja, ko so to regijo pustošili turški vpadi, ohranil svojo prvenstveno obrambno funkcijo.

Ko se je v 17. stoletju rodbina Porcia lotila temeljite obnove, so utrdbo povečali in jo postopoma preobrazili v ugledno plemiško rezidenco, ki jo je v Slavi Vojvodinje Kranjske upodobil tudi Valvasor. V začetku 20. stoletja je grad kupil Bruno Zuccolini in ga z načrti arhitekta Alberta Riccobonija in slikarja Maria Lannesa preoblikoval v zasebno letno domovanje.

Po prvi svetovni vojni je grad zasedla avstro-ogrska vojska in ga opustošila, po drugi svetovni vojni pa je bil nacionaliziran. Danes je v lasti Občine Ilirska Bistrica, ki je izvedla celovito prenovo in prilagodila grad novim potrebam. V njem tako najdemo stalne razstave o gradiščih na Bistriškem, zgodovini gradu in likovnih delih akademskega slikarja Dušana Premrla. Ob tem je bil grad celovito prenovljen: zamenjali so zunanje stavbno pohištvo, sanirali notranje in zunanje omete ter posodobili instalacije.

Soba s kaminom: med rustikalnim in sodobnim

Ena izmed ključnih prenov v zadnjih letih pa je prenova sobe s kaminom, nekdanje kuhinje, zdaj pa elegantne pogostitvene dvorane. Prenova je stremela k ohranitvi vsega, kar je izpričevalo zgodovino stavbe: ohranili so originalne kamnite tlake; skrbno sanirali originalno kamnito korito pod oknom in obstoječi kamin; zidove pa so obdelali z apneno barvo.

Novo pohištvo je narejeno po meri in vključuje mizo ter dve klopi iz hrastovega lesa z železnim podnožjem, leseni komodi in omaro ter kovana svečnika. Vsi kosi nadaljujejo tradicijo rokodelstva, čeprav so v svoji obliki povsem sodobni. Tako na primer ključni kosi zaradi piramidalnih nog delujejo hkrati težko in lahkotno; srednjeveško in sodobno.

Navdih za te zanimive kose notranje opreme izhaja iz geometrijske rdeče-bele poslikave, ki krasi fasado dvoriščnega dela gradu in sega v začetek 30. let 20. stoletja. Ta poslikava je služila kot izhodišče za oblikovanje pohištva in sodobne kose na inovativen način poveže z zgodovino gradu.

Prenova gradu Prem je izvrsten primer, kako lahko tradicija in sodobnost sobivata v harmoniji. S spoštovanjem do zgodovinske dediščine in vključitvijo modernih rešitev grad Prem uspešno povezuje preteklost s sedanjostjo ter ohranja svojo edinstveno vrednost za prihodnje generacije.

Interjer: Helena Kalčič

Fotografije: arhiv avtorice