Umetniško steklo je dobrodošel poudarek v prostoru, lepo pa se poda tudi v najrazličnejše interjerje. In prav ustvarjanje barvitih izdelkov iz taljenega stekla je bilo tisto, ki je po koncu učiteljskega poklica povabilo Tadejo Nemček, da izrazi svojo ustvarjalnost. Plod te je znamka TN Glass Art.

Tadeja, nekoč profesorica angleškega in francoskega jezika ter waldorfska učiteljica, se je po koncu učiteljske kariere odločila, da se posveti ustvarjanju. Njen domači studio v Dvorski vasi pri Velikih Laščah, kjer ustvarja že vse od leta 2016, je tako postal talilnica idej in domišljije – ustvarjalnica unikatnih, uporabnih in umetniških izdelkov iz taljenega stekla.

Ti prekrasni izdelki iz stekla so prvič ujeli Tadejino oko med oddihom v Amsterdamu in povsem po naključju postali rdeča nit potovanja. Ta pa je porodila tudi veliko željo, da bi ustvarjalka sama spisala svojo zgodbo z izdelki iz taljenega stekla.

»Kot prenekatera dobra stvar v življenju se je tudi moje prvo srečanje s steklom kot ustvarjalnim medijem zgodilo po naključju, v trenutku, ko sem potrebovala nov zagon. Včasih nam življenje spremeni srečanje z neko osebo, knjigo ali glasbenim delom. V mojem primeru je bila to zbirka prelestnih pecljatih čašic, ki sem jih zagledala v izložbi neke amsterdamske galerije. Kopale so se v mehki svetlobi, ki je prosevala skozi tenke stene barvnega stekla in pričarala očarljiv prizor, ki se je zapisal v moje srce,« se spominja Tadeja, ki je bila nekaj mesecev pozneje že ponosna lastnica peči in je pogumno stopala po poti v svetu fuzije oziroma taljenja stekla.

Kot poudarja, je bilo prvo leto spoznavanja s steklom prava pustolovščina v neznano. Po uvodnem spoznavanju s pečjo in osnovami taljenja pa se ji je odprl povsem nov svet. Svet, ki jo je vabil na pot raziskovanja z obljubo neskončnih možnosti. V začetku se je ob prvih ploščicah in okraskih urila v rezanju in zlaganju preprostih kompozicij, potem pa je vse bolj prisluhnila glasu, ki jo je vabil k upodabljanju motivov iz narave in mehkih organskih oblik:

»Steklo me je fasciniralo s svojo edinstveno sposobnostjo poustvarjanja neba, valujočih vodnih površin, ledu, pa tudi kamnin, lubja, mahu … Predvsem pa sem se zaljubila v barve prosojnega stekla, v čarobno igro svetlobe. Svoje navdušenje sem želela širiti med ljudi. Tako se je rodila ideja za serijo izdelkov, s katerimi sem se leta 2017 prvič predstavila javnosti pod blagovno znamko TN Glass Art. To so bili pisani ptički z zaobljenimi trebuščki. Veseli ptički v različnih barvnih odtenkih še vedno rišejo nasmehe na obrazih mojih kupcev, še vedno so med najbolj zaželenimi izdelki, poleteli pa so že na vse konce sveta.«

Še isto leto se je udeležila intenzivnega dvotedenskega tečaja v Angliji, kjer se je seznanila z različnimi tehnikami oblikovanja stekla ‒ od fuzije, izdelovanja in uporabe kalupov, izdelovanja perlic nad odprtim plamenom, vlečenja steklenih niti in cevčic iz vitrigraph peči do hladne obdelave stekla z uporabo žage, brusilnikov, vrtalnika in peskalnika. Oborožena z novim znanjem in veščinami je lahko svoje raziskovanje popeljala na novo raven, s čimer so tudi izdelki postali bolj kompleksni, oblike pa bolj razgibane.

A Tadeja ni ena tistih, ki radi zaspijo na lovorikah. Vse odtlej se je še velikokrat vrnila v Veliko Britanijo in se udeležila številnih mojstrskih tečajev pod mentorstvom priznanih oblikovalcev stekla. Med tistimi, ki so nanjo naredili največji vtis, omeni kanadskega umetnika Boba Leatherbarrowa, ki jo je vpeljal v skrivnosti uporabe steklenega prahu za poustvarjanje vzorcev in tekstur; angleško umetnico Claire Hall in njene slikovite krajine ter ameriškega umetnika Paula Messinka, ki jo je opogumil, da se je lotila izdelave tridimenzionalnih steklenih slik.

Navkljub vsemu pridobljenemu znanju pa se ena stvar ni spremenila, temveč kvečjemu okrepila. Poglaviten navdih pri ustvarjanju ji še vedno predstavlja narava ali kot pove Tadeja sama:

»Navdihuje me lepota bližnjega gozda, nežna podrast, ki je prisotna na mojih krožnikih iz serije Gozdna pravljica. Navdihuje me tudi vodna površina, morje je navdih za Morski krožnik z valovitim reliefom, rečna struga za moje skledice s steklenimi kamenčki iz serije Poletje ob reki. Steklo zelo zvesto oponaša ledeno površino in sneg. V povezavi s tem je zanimivo dejstvo, da je steklo, kot ga poznamo in uporabljamo v vsakdanjem življenju, pravzaprav v stanju zamrznjene tekočine. Šele ko ga segrejemo v raztaljeno stanje, oživi in ga lahko pihamo, vlečemo, upogibamo … Če želimo upodobiti vodne ali nebesne motive, s plastenjem transparentnega stekla lahko pričaramo izrazito globino.«

Njena šibka točka so tudi barve. Kot pove sama, uporablja barvno steklo, saj jo prav lepota barv pri steklu najbolj očara. Morda se njena živopisana ljubezen najlepše odraža pri nakitu, pri izdelavi katerega uporablja posebno tehniko za doseganje vrtinčastih vzorcev v stilu akvarela. Barve prednjačijo tudi na okraskih in dekorativnih izdelkih, medtem ko pri izdelavi posode raje izbira pomirjujoče odtenke zelene in svetlo rjave. Pri izbiri barvnih kombinacij sledi srcu in ne trendom, pri izdelavi izdelkov po naročilu pa z veseljem prisluhne tudi željam naročnika.

Tudi za prihodnost si želi novih zanimivih projektov in unikatnih naročil, saj so prav izzivi tisto, kar neguje njeno motivacijo in ljubezen do ustvarjanja. V naslednjem letu v sodelovanju s Centrom Rog pripravlja tudi tečaj taljenja in hladne obdelave stekla, kar ji je v prav posebno veselje, saj želi svoje znanje in navdušenje prenesti tudi na širši krog ljudi. Obenem pa se zaveda, da se pri ustvarjanju rast nikoli ne konča, tudi pri oblikovanju s taljenim steklom ne. Prav zato si v prihodnosti želi še več priložnosti za učenje novih znanj in veščin, morda se udeleži še kakšnega mojstrskega tečaja na Otoku.

»Najlepše je, če se lahko učiš v prijetni družbi soustvarjalcev, s katerimi izmenjaš mnenja in izkušnje. Zanima me izdelava kalupov, vlivanje v kalup, sitotisk oziroma prenos fotografije na steklo. Prav tako se želim bolj posvetiti ustvarjanju večplastnih slik iz koščkov stekla. Uživam, če imam na voljo dovolj materiala in nisem obremenjena z višino stroškov. Uporabljam odlično fuzijsko steklo ameriškega proizvajalca; kakovostno steklo lahko večkrat talimo, ne da bi počilo ali bistveno spremenilo barvo,« zaključuje Tadeja, ki kot zanimivost navede še podatek, da prav rožnato in vijoličasto steklo pridobimo z dodajanjem zlata, zato spada v cenovno najvišji razred.