Arhitektka in notranja oblikovalka Mateja Ostanek je zasnovala tloris penthousa v eni od novogradenj v Novem mestu, in sicer za lastnika, ki je priznani lokalni poznavalec talnih oblog. Za izhodišče ji je prinesel točno določeni vzorec parketa (temno rjav oljen rustikalen hrast), h kateremu je želel kombinirati pohištvo bele barve in svetlega lesa, kar ni ravno vsakdanja kombinacija v interjerju.

Naloga arhitekte je bila, da skombinira barve interjerja, naredi vizualizacije prostorov ter izriše pohištvo. Predvsem pa, da poskrbi za čim bolj funkcionalno verzijo tlorisa stanovanja, ki ima 60 m2 neto površine, in zunanjo teraso, veliko 26 m2.

»Na začetku smo optimizirali opremo in velikost prostorov. Na račun večje spalnice, v kateri si je lastnik želel širše vodne postelje, smo za 20 cm zožili hodnik, ki je še vedno omogočal vnos pohištva in brezskrben prehod,« pove arhitektka.

Ob vhodu je umeščena velika omara, za katero se skrivajo instalacije za ogrevanje. V njej so pospravljeni čevlji, oblačila in ključi. Vsa ogledala v stanovanju so narejena po meri in so pozicionirana po feng šuju.

Balkonska vrata med kuhinjo in polotokom so prestavili levo, na njihovo prvotno mesto pa vgradili okno, poravnano s pultom polotoka, s čimer so dosegli še večji užitek kuhanja s pogledom na okoliško zelenico.

Kopalnico so želeli ohraniti prostorno in »čisto«, zato so izkoristili nišo nad straniščno školjko. Na steni, kjer je vodoodporna tapeta, so naredili luknjo za umazano perilo, ki pade neposredno v pralnico, kjer so nameščeni stroji za perilo, sesalec itd. Arhitektka je načrtovala tudi osvetlitev celotnega stanovanja, s posebnim poudarkom na ambientalni in usmerjeni svetlobi.

Prostorna terasa je podaljšek dnevnega prostora. Dokončno jo bodo opremili naslednjo pomlad, ko bodo namestili še zunanjo finsko savno in žar, s čimer bo penthouse dobil še tisto zadnjo piko na i.

Arhitektura in notranji dizajn: Arhitekturni studio Mateja Ostanek

Fotografije: Erika Kozjan