Ob Velikem kanalu v Dublinu smo pokukali v prenovljeno stanovanje v stavbi, zgrajeni na prehodu v 19. stoletje, ki ga je v novo življenje obudil studio, specializiran za prestižne stanovanjske projekte.

Originalno gregorijansko mestno hišo ob kanalu v središču irske prestolnice so v preteklih letih preuredili tako, da je v vsakem nadstropju nastalo po eno stanovanje. Enega od teh so preoblikovali strokovnjaki iz oblikovalskega podjetja Kris Turnbull Studios.

Celotno stanovanje, ki je dobilo novo podobo, meri približno 79 kvadratnih metrov. Kris Turnbull poudarja, da je bil ob njegovem prvem obisku ambient v zelo slabem stanju, skoraj brez prvinskih značilnosti, kar je zahtevalo veliko domišljije za prepoznavanje njegovega potenciala. »Pri temeljiti prenovi je ključno, da projekt obravnavamo celostno in upoštevamo vse vidike, do zadnje kljuke na vratih. Tako lahko ustvarimo celovit načrt, ki ohranja vizijo tudi v najbolj kaotičnih fazah. Časovna omejitev ni nujna, saj gre za veliko investicijo, ki jo je treba od začetka izvesti pravilno,« dodaja Turnbull, ki nam je zaupal, da so mu lastniki stanovanja za začetek dali v roke naslovnico znane opremljevalske revije in izrazili željo, da bi v prostorih zaživelo pariško vzdušje s pridihom sredine prejšnjega stoletja, kar je bilo dovolj za začetek ustvarjalnega procesa.

Ogledala v predsobi

Stanovanje v središču Dublina je po prenovi postalo pristen odraz mešanice zgodovinskih vplivov in sodobne prefinjenosti, ustvarjeno z ljubeznijo do detajlov in strastjo do umetnosti oblikovanja. Predsobo krasi marmor z geometrijskim črno-belim vzorcem. Iz tega prostora vrata vodijo v kopalnico, spalnico in dnevno sobo. Za močan vizualni vtis v predsobi poskrbi tudi stena iz postaranih ogledal, ki jih obdajajo medeninaste rozete.

Kopalnica je opremljena z medeninasto sanitarno opremo, s tuš kabino z brušenimi pozlačenimi okvirji in rebrastimi steklenimi paneli, ki zagotavljajo kanček manj transparentnosti. Predalnik pod umivalnikom je ročno pobarvan v temno modro barvo in z zlatimi poudarki ter medeninastimi ročaji, kar daje prostoru prefinjen značaj.

Dnevni prostor z nenavadno klubsko mizico in kaminom

V dnevni sobi je bil velik izziv ustvariti funkcionalen prostor, ki bi ohranil glamurozen videz. Končna zasnova deluje izjemno privlačno; ukrivljen kavč, oblečen v tkanino Pierre Frey z okrasnimi blazinami Hermes, mehča prostor in dodaja pridih elegance. Lastniki so si v bivalnem delu omislili tudi kamin, ki podarja toplino prostoru. Nad kaminom je posebno dvoslojno zrcalno steklo z okvirjem, v katerem je televizija.

Za glamur v osrednjem delu prostora pa poskrbi unikatna klubska mizica Wave Center Table iz podjetja Boca do Lobo, ki so jo izdelali portugalski zlatarji z ročno kovanimi medeninastimi deli in črnim ogledalom na vrhu.

Umirjeni toni v kuhinji in jedilnici

Kuhinja predstavlja prefinjen preplet klasičnega in modernega oblikovanja. Omarice so v svetlo modri barvi, ki se lepo ujema z vzorčasto keramiko na steni. Viseča omarica z zrcalnim učinkom dodajo pridih glamurja in omogoča shranjevanje s stilom. V tem prostoru izstopa tudi unikatna razsvetljava, z lestencem iz medeninastih diskov, ki visijo nad jedilno mizo, in sodobnimi reflektorji, ki zagotavlja praktično osvetlitev celotne kuhinje. Pozornost pritegne tudi sodobno umetniško delo na steni, ki dopolnjuje estetsko dovršenost prostora.

Jedilnica vključuje okroglo mizo s hrastovo ploskvijo in podstavkom iz medenine. Po naročilu so izdelani jedilni stoli, ki jih krasi oblazinjenje iz moherja in z geometričnim vzorcem.

Najmirnejši prostor med vsemi

Okna spalnice so obkrožena z bogatimi, visokimi in težkimi zavesami v nežnih vzorcih, ki dopolnjujejo klasično estetiko sobe, dodajajo občutek veličastnosti in zagotavljajo zasebnost. Strop krasi kristalni lestenec, ki prostor napolni s čarobno svetlobo in se lepo dopolnjuje z medeninastimi detajli. Ob postelji je elegantna nočna omarica z zaobljenimi robovi, ki dodaja mehkobo. Unikatni stol z zlatim hrbtom, ki spominja na školjko, prostoru dodaja pridih umetniškosti.

V spalnici prevladuje kombinacija nevtralnih tonov, osveženih z bogatimi teksturami in subtilnimi barvnimi poudarki. Mehka tekstilna talna obloga prispeva k udobju in toplini, svilnata pregrinjala in plišaste blazine pa ustvarjajo luksuzno atmosfero. Vgradna omara v temnih odtenkih ponuja obilo prostora za shranjevanje in ohranja prostor urejen, njena gladka površina in elegantni ročaji pa se, čeprav so sodobni, ujemajo s celotno estetiko sobe.

Triki za prostornost

Največji izziv je bil stanovanju vdahniti občutek prostornosti. Notranjemu oblikovalcu je to uspelo z uporabo ogledal, ki odbijajo svetlobo in ustvarjajo iluzijo večjega prostora, medtem ko svetle barve posvetlijo sobe. Stenski paneli z bordurami in veliki kosi pohištva prav tako navidezno povečajo prostore.

Stanovanje v središču Dublina je postalo pristen odraz mešanice zgodovinskih vplivov in prefinjene sodobnosti, ustvarjeno z afiniteto do detajlov in strastjo do umetnosti oblikovanja.

Notranje oblikovanje: Kris Turnbull Studios

Fotografije: kristurnbull.com, Boca do Lobo