Postavitev letne kuhinje je odlična ideja za vse, ki uživajo v kuhanju na svežem zraku. A zapletena gradbena dela in visok strošek, povezan s postavitvijo zidane letne kuhinje, marsikoga odvrnejo od naložbe. Kaj pa, če bi namesto tega postavili preprosto in prenosno letno kuhinjo s shranjevalnimi površinami in koritom, ki jo lahko prezimite v lopi ali garaži? Takšno kuhinjo lahko kupite kot končni izdelek ali pa se njene izdelave lotite kar sami. Predstavljamo nekaj idej.

Oblikovanje

Oblika bo odvisna od vaših potreb in prostora, ki ga imate na voljo, a pri tem je treba upoštevati vsaj nekaj izhodišč:

Vir: Antolini
  • velikost žara: plinski, keramični, pa tudi prenosni žar na oglje potrebujejo podstavek. Prilagodite ga dimenzijam vašega žara, ne pozabite pa na optimalno višino žar plošče, ki naj bo med 85 in 95 cm od tal,
  • globina: standardna globina je 60 cm, za še večje udobje pa lahko izdelate tudi kuhinjo globine 80 cm in si tako zagotovite dodatno delovno površino,
  • pult: dolžina pulta je odvisna od elementov, ki jih želimo postaviti na in pod pult. Morda želite tudi majhen zunanji hladilnik, korito, prostor za shranjevanje drv ali plinske jeklenke. Prilagodite jim prostor,
  • končne dimenzije navsezadnje uskladite tudi s prostorom, v kateri boste kuhinjo prezimili,
  • pohištvena koleščka bodo omogočila, da kuhinjo prosto premikate po terasi v iskanju sence oziroma jo pozimi z lahkoto pospravite v njeno prezimovališče.
Vir: Cheeky Charlie Oven Company Ltd

Material

  • Najpreprostejša je izdelava iz lesa. Preprosto leseno konstrukcijo lahko z osnovnim orodjem izdelate čisto sami, hkrati pa bo tudi lahka in preprosta za premikanje. A ne pozabite na ognjevarnost: leseno podkonstrukcijo lahko pred ognjem zaščitite s pultom iz negorljivega materiala, npr. keramičnim, kamnitim, betonskim ali pločevinastim.
  • Kuhinjo lahko izdelate tudi iz aluminijastih ali nerjavnih jeklenih profilov, a za to boste potrebovali nekaj več orodja in znanja.
Vir: LisaSarah – designs in steel

Enostavna vodovodna napeljava

  • V kuhinjo ne pozabite vključiti manjšega korita, ki bo olajšalo ne le pripravo hrane, ampak tudi čiščenje po kuhi. Če imate dostop do zunanjega vodovoda, na primer vrtne cevi, uporabite adapterje in cev priključite neposredno na vrtno pipo. S pomočjo spojk lahko cev hitro priključite ali odstranite po potrebi.
  • Odtok naj bo speljan v bidon. Po pranju zelenjave lahko odpadno vodo uporabite za zalivanje, če pa boste uporabljali čistilna sredstva oziroma prali posodo po peki, pa vodo zlijte v kanalizacijo.

Naslovna fotografija: Pixabay