V osrčju slovenskih Alp, na izjemni lokaciji, kjer se odpira eden najlepših razgledov na severni del Julijskih Alp, se med krošnjami dreves dviguje v skodle odet objekt. S svojo zunanjostjo se lepo spoji z okoliško naravo, medtem ko je prava paša za oči tudi njegova notranjost.

Objekt se ponosno dviguje nad Gozdom Martuljkom, obkrožen z bujnimi gozdovi in s strmimi gorskimi pašniki pa ponuja izjemne poglede na mogočno martuljško skupino, Mojstrovko, Jalovec in celo bolj oddaljeni karavanški Stol. Prav dih jemajoča panorama je služila kot izhodišče pri oblikovanju tako eksterierja kot interierja.

Na tem mestu je še pred drugo svetovno vojno stala majhna hiša s kamnitim podnožjem in lesenim zgornjim delom, zgrajena za ravnatelja Koblarja. Po vojni je hiša dobila prizidek in je vrsto let služila kot počitniški dom, kjer so letovali otroci in šolarji. Ko je prešla v zasebne roke, so se njena vrata zaprla, objekt pa je začel propadati. Sredi 90. let je bila hiša deležna prenove, vendar je kljub temu samevala skoraj desetletje – kar je za tako idilično lokacijo pravi greh.

Na srečo je potencial tega kraja opazil novi lastnik, ki je na mestu starega doma uresničil svojo vizijo butičnega turizma. Stari dom, ki z ozkim stopniščem, majhnimi sobicami in nepremišljeno orientacijo ni predstavljal dobrih temeljev za gradnjo luksuzne namestitve, pa je nadomestila nova arhitekturna mojstrovina, pod katero se podpisuje arhitekt Niki Bonetti.

Idejo za oblikovanje arhitekture je dobil kar med vzpenjanjem po poti, ki je vodila k staremu domu. V tistem trenutku je namreč začutil, da na izravnanem delu hriba manjka del pokrajine. Manjka sam vrh. Tako je zasnoval alpsko streho z naklonom 39 stopinj, ki se začenja že v pritličju in se drzno razreže v etaže. Konstrukcija omogoča nemotene razglede na okoliške vršace, konzolne terase objekta pa spominjajo na skalnate poličke.

Fasado prekrivajo macesnove skodle, ki so bile po besedah arhitekta edina smotrna izbira zaradi naravnega značaja materiala in želje po enovitem videzu. Skodle so potopljene v borovo smolo, kar zagotavlja zaščito pred mahovi in škodljivci tudi na bolj senčni strani. Tudi v interierju je mogoče opaziti veliko spoštovanje do naravnih materialov s prefinjenim izborom lesenih stenskih oblog, sive keramike in macesnovega parketa. Interier je opremljen z izbranimi umetniškimi deli, ki odražajo izbran okus naročnika.

Obstoječo cesto so dvignili za nivo, kar jim je omogočilo umestitev servisnega programa in garaže v obstoječ inženirski plato starega doma. V pritličju, ki stoji na omenjenem platoju, so velika dnevna soba s pogledom na gore; kuhinja, kjer gostitelj kuha pred gosti; in prostorna jedilnica s kaminom ter izbrano vinoteko. Tu sta tudi velnes s turško in finsko savno, od koder se razteza razgled v naravo, ter terasa z ogrevanim bazenom, kjer je mogoče plavati tudi pozimi.

Pri oblikovanju interjerja je sodelovala arhitektka Anja Gorjanc Jemec, ki je zasnovala razkošne sobe. Najmanjša meri 70 m², medtem ko se največja razteza na kar 120 m² ‒ prav vse pa ponujajo prekrasne poglede na Julijce. Vsaka podrobnost v notranjosti prispeva k občutku luksuza in topline, vključno z izbranimi umetniškimi deli ter mojstrovinami slovenskih in tujih oblikovalcev.

  • Lokacija: Gozd Martuljek
  • Neto površina: 1.500 m2
  • Uporabna bivalna neto površina: 800 m2
  • Najmanjša nastanitvena enota: 70 m2
  • Največja nastanitvena enota: 120 m2

Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Več >>>  www.uporabimo-les.si

Fotografije: Chalet Sofija

Sponzorirana vsebina