V dobi vse pogostejših vročinskih valov in ekstremnih vremenskih razmer so toplotne črpalke celovita in energetsko učinkovita rešitev, ki združuje hlajenje in ogrevanje v eni napravi. Poleg tega delujejo zelo tiho, z majhnimi stroški in skorajda ne potrebujejo vzdrževanja.

Pretirano vroči dnevi, ki so postali vsakdanji spremljevalci poletja, lahko resno ogrozijo naše zdravje in počutje. Rešitev za vzpostavljanje boljših bivalnih pogojev so različni hladilnih sistemi, med katerimi postajajo vse bolj popularne tudi naprave, na katere na prvo žogo morda ne bi pomislili. Govorimo o toplotnih črpalkah, s katerimi lahko odlično ohladimo prostore.

Poleti hladijo, pozimi grejejo

Toplotne črpalke prinašajo revolucijo na področju hlajenja in ogrevanja. Ne samo da ohlajajo naš dom poleti, temveč ga tudi ogrevajo pozimi – vse to z eno napravo. Ta izjemna večnamenskost prinaša več udobja in nižje stroške skozi vse leto. Izbira ene naprave namesto dveh ni le praktična, ampak tudi trajnostna odločitev, saj zmanjšuje naš ogljični odtis.

Delujejo skoraj neslišno

Kakovostne toplotne črpalke so skorajda neslišne. V bivalnih prostorih tudi ne povzročajo vibracij, kot je to pogosto pri drugih hladilnih napravah.

Manj vzdrževanja

Toplotne črpalke za hlajenje prostorov ne potrebujejo plina. Prav tako nam ni treba vzdrževati dveh naprav, ampak le eno, kar pomeni nižje stroške in prihranek časa.

Hlajenje v conah

Hlajenje s toplotno črpalko omogoča, da nastavimo različne temperature v različnih prostorih in tako povsem prilagodimo temperaturo posameznih prostorov svojim potrebam. Za enako funkcionalnost bi sicer potrebovali multi split klimatske naprave ali celo več klimatskih naprav.

Upravljanje na daljavo in z aplikacijo

Temperaturo v svojem domu lahko v primeru uporabe toplotne črpalke s pomočjo aplikacije nastavljamo povsem preprosto, preklapljamo med načini hlajenja in gretja ter celo ohladimo hišo na daljavo pred prihodom domov. Nastavimo lahko tudi urnike delovanja, ki se prilagajajo našemu vsakdanjemu življenju.

Oblikovno dovršene toplotne črpalke ne kazijo izgleda našega doma

Ker dom hladimo in ogrevamo z eno napravo, potrebujemo le eno zunanjo enoto ali pa sploh nobene v primeru geotermalne toplotne črpalke. Ker so v podjetju KRONOTERM posebno pozornost namenili oblikovni dovršenosti njihovih zunanjih enot, bo tudi naša okolica ostala estetsko zaključena.

Pasivno ali aktivno hlajenje?

Pasivno ali ploskovno hlajenje deluje tako, da se hladna voda spušča po ceveh, ki so vgrajene v tla ali stene prostora. Te cevi pozimi služijo za talno ogrevanje, poleti pa za hlajenje. Ker se hladijo površine v prostoru, pri takšnem hlajenju ni neprijetnega pihanja, poleg tega pa je porazdelitev temperature enakomerna. Ploskovno hlajenje je učinkovito v prehodnih obdobjih, med največjimi vročinskimi valovi pa lahko postane nezadostno. Ker ta način hlajenja ne razvlažuje zraka, moramo posvetiti posebno pozornost vlažnosti v prostorih, ki ne sme biti previsoka. Poleg tega ne smemo pretirano ohladiti tal, saj bi lahko prišlo do nastanka kondenza.

Pri aktivnem hlajenju uporabljamo konvektorje, ki delujejo podobno kot običajne klimatske naprave in so primerne za tiste, ki potrebujejo bolj intenzivno hlajenje. Ta sistem omogoča učinkovito hlajenje tudi v najbolj vročih poletnih dneh in zagotavlja konstantno nizko temperaturo. Stropni, stenski ali talni konvektorji omogočajo dinamično hlajenje z razvlaževanjem s hladno vodo, ki jo pripravlja toplotna črpalka. Hlad širijo v prostor z ventilatorji, s čimer zrak hladijo.

Kombinirano hlajenje za hladne dni in udobne noči

Da bi bili kos dnevni vročini in hkrati spali mirno brez pihanja, a ob prijetni temperaturi, lahko uporabimo kombinirano hlajenje. Podnevi, ko so potrebe po hlajenju večje, se poslužimo hlajenja s konvektorji, ponoči pa povsem brez hrupa in pihanja temperaturo vzdržujemo s ploskovnim hlajenjem.

Geotermalne toplotne črpalke: najbolj učinkovit in okolju prijazen način hlajenja

Geotermalne toplotne črpalke, kot je ETERA, so najučinkovitejša rešitev za hlajenje doma. S pomočjo stalne temperature zemlje, ki se tudi poleti običajno ne dvigne nad 15 stopinj Celzija, omogočajo neprekosljivo učinkovitost tudi v najbolj vročih dneh. V primerjavi s toplotno črpalko zrak-voda, kot je ADAPT, ki kot vir uporablja zrak, katerega temperatura dosega tudi do 35 ali več stopinj Celzija, porabljajo bistveno manj energije. Z njimi lahko zmanjšamo porabo električne energije za 25 do 50 odstotkov v primerjavi z drugimi načini hlajenja, kar se neposredno odraža na računih za elektriko, hkrati pa občutno razbremenimo okolje.

Ali toplotne črpalke delujejo v vročinskem valu?

Odgovor je DA! Toplotne črpalke so zasnovane tako, da učinkovito delujejo tudi med najbolj ekstremnimi vročinskimi valovi.

Več → www.kronoterm.com

Sponzorirana vsebina